България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако по някаква

...
 България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако по някаква
Коментари Харесай

Гешев от Украйна: Путин ще бъде арестуван, ако дойде в България

 България ще арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че по някаква причина той се окаже у нас, разгласи основният прокурор Иван Гешев в изявление за уеб страницата Faktor.bg.
 
" България, както и всички страни, които са страни по уредбата на Международния углавен съд, има директно обвързване да задържи Владимир Путин, в случай че той бъде открит на нейната територия, и да го съобщи на Международния углавен съд. Така че по този въпрос е изрично ясно каква следва да бъде българската реакция ", споделя Гешев.
 
На 17 март МНС в Хага издаде заповед за ареста на Путин, който е считан за виновен за военни закононарушения, осъществени в хода на нашествието на Русия в Украйна. Заповедта задължава страните, до които той пътува, да го арестуват, в случай че те са страни по статута на съда.
 
От думите на Гешев се схваща, че през днешния ден е посетил украинските градове Буча и Бородянка. " Трябва да видиш сринатите жилищни блокове и убитите цивилни жители, с цел да осъзнаем, че не можем да допуснем да продължи връщането към най мрачните времена от човешката история ", акцентира обвинител №1.
 
Главният прокурор е безапелационен, че " кръгове, които са проводници на зловредното съветско въздействие у нас, нападат всекидневно държавното обвиняване и в частност мен по аргументи отвън правото ". 
 
Днес в Киев Иван Гешев и украинският му сътрудник Андрий Костин са подписали меморандум за съгласие и съдействие. Според известието на прокуратурата двете страни са се споразумели " за интензивно съдействие при следствие на закононарушения, свързани с съветската експанзия в Украйна, по-специално закононарушения против човечеството, военни закононарушения, закононарушения от експанзия и геноцид ".
 
 Меморандум за съгласие и съдействие сред Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна Меморандум за съгласие и съдействие сред Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна Източник: Прокуратура на Република България
" Иван Гешев и Андрий Костин разискаха и основаването на взаимни екипи за следствие на военни закононарушения. Главният прокурор на Украйна съобщи, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни закононарушения, експанзия и геноцид против украинския народ, като над 10 хиляди са против цивилни, дами и деца. Повдигнати са обвинявания против 152-ма души и 32-ма са наказани ", оповестяват още от прокуратурата.
 
 Иван Гешев и Андрей Костин Иван Гешев и Андрей Костин Източник: Прокуратура на Република България
Освен това Гешев срещнал сътрудника си с дейната роля на българската прокуратура по противопоставяне на съветските военни и разследващи служби в България и на Балканите. Според него взривоопасната среда в района прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно съветско въздействие, допълват от държавното обвиняване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР